بیمه بدنه, بیمه ثالث, بیمه شخص ثالث, خسارت

نحوه محاسبه افت قیمت و خسارت خودرو تصادفی

افت قیمت خودرو در تصادف ها

یکی از مشکلاتی بزرگی که اغلب مردم در تصادف های رانندگی با آن روبرو می‌شوند افت قیمت خودرو در تصادف های  رانندگی می باشد. گاهی اوقات که خودرو صفر کیلومتر یا گران قیمت دچار حادثه رانندگی می‌شود، میزان خسارت ریالی تصادف افزایش چشمگیری پیدا خواهد کرد. خسارت خودرو و همچنین تعمیرات ناشی از تصادف فقط بخشی از این خسارت می باشد ، اما افت قیمت هم، خسارتی است که مخصوصا در زمان فروش خودرو مشخص می شود و شخص تصادف کننده، در صورت مقصر نبودن در حادثه رانندگی، دچار ضرر و زیانی هایی می‌شود که خود در آن هیچ نقشی نداشته است.  درک اینکه خودروی ما بعد از تصادف چه مقدار از ارزش خود را از دست داده است و بعد از تصادف چه قیمی می‌گیرد یکی از چالش ها و سوالات اساسی است که به خصوص در این روزها که داشتن خودرو نوعی سرمایه‌گذاری برای از بین نرفتن ارزش ریال انجام می‌شود، بین مردم از اهمیت ویژه ای برخودار است.

نحوه استعلام قیمت کارشناسی خودرو و محاسبه افت قیمت خودرو تصادفی

شما همواره می‌توانید با استفاده از ویژگی قیمت گذاری خودرو در نرم افزار های اینترنتی به راحتی قیمت خودرو تصادفی را محاسبه کنید و با بررسی قیمت قبل از تصادف آن میزان افت قیمت خودرو را تشخصی دهید.

حال جدا از نحوه محاسبه میزان افت قیمت خودرو، سوال اساسی اینجاست که آیا این خسارت که ناشی از افت قیمت خودرو قابل پیگیری می باشد؟ آیا می‌توان آن را از طریق مراجع قانونی پیگیری کرده و دریافت کرد؟ در ادامه این مقاله ما به بررسی امکان و نحوه دریافت خسارت افت قیمت خودرو در اثر تصادف های رانندگی می‌پردازیم.

افت قیمت خودرو تا چند سال می‌باشد؟

در نظر داشته باشید که چنانچه مدل خودرو بیش از ۵ یا ۶ سال از ساخت شان گذشته باشد معمولا افت قیمت برایش در نظر گرفته نمی‌شود و یا میزانی که در نظر گرفته می‌شود بسیار ناچیز است.

نحوه دریافت خسارت افت قیمت خودرو در تصادفاتب

به طور کلی  هزینه‌های تعمیر در اثر هر گونه سانحه رانندگی از قبیل تصادف و یا تصادم و واژگونی و آتش سوزی و سایر سوانحی که در بیمه نامه قید شده است بر اساس نظر کارشناس، میزان خسارت محاسبه  و توسط شرکت بیمه پرداخت می­ گردد.  اما خسارت های ناشی از افت قیمت در تعهدات شرکت های بیمه نیست و هیچ شرکت بیمه ای این مورد را تحت پوشش قرار نمی دهد و باید از طرف شخص مقصر پرداخت شود.این
این نکته را در نظر داشته باشید برای دریافت خسارت در بیمه بدنه باید به سقف تعهدات بیمه نامه توجه داشته باشیم که چه مبلغی را می توانند از بیمه دریافت نمایند. یک راهکار برای این مورد وجود دارد و آن هم پیگیری این موضوع از طریق شکایت و شورای حل اختلاف است که فرد می تواند افت قیمت خودروی خود را مطالبه نماید.

همچنین بر اساس قانون بیمه شخص ثالث، خسارت های مالی وارد شده به خودروی زیان دیده تا سقف بیمه نامه بیمه شخص ثالث تحت پوشش قرار می‌گیرد که بر اساس قانون جدید و درسال 1401 تا سقف 20 میلیون تومان هم نیازی به کروکی نیست و بدون کروکی نیز خسارت توسط شرکت بیمه پرداخت می گردد.اگر هم خود شما مقصر حادثه باشید می توانید از بیمه بدنه خودتان استفاده نمایید.

بر اساس شرایط بیمه نامه بدنه در ماده ۲ قانون رسیدگی فوری به خسارت ناشی از تصادفات رانندگی آمده است: «کارشناس فنی موظف است میزان خسارت وارده به وسیله نقلیه اعم از هزینه تعمیر و کسر قیمتی که در نتیجه تصادف حاصل می شود را معلوم نماید». که مبلغ مورد اشاره بر میزان قرارداد بیمه گر و بیمه گذار قابل پرداخت خواهد بود. چنانچه میزان افت قیمت خودرو در تصادف بیش از حد قرارداد باشد با توجه به ماده ۱ قانون مسئولیت مدنی قابلیت مطالبه را خواهد داشت. اما طبق عرف و رویه ی کلی شرکت های بیمه، آنها این خسارت را مگر در موارد خاصی که شرکت بیمه با فرد قرارداد متفاوتی امضا کرده و علنا این مورد نیز در بیمه نامه قید شده باشد، پرداخت نمی کنند. اما بر اساس اینکه شخص غیر مقصر، نقشی در خسارت وارد شده به خودرو خودش از بابت افت قیمت نداشته و از این بابت نیز این خسارت باید جبران شود، می توان از طریق مراجع قانونی این خسارت را پیگیری نمود.

در واقع اگر مساله به گونه ای دیگر بود خلاف قاعده ی «لاضرر» بود. بر طبق این قاعده نباید هیچگونه ضرری از جانب کسی به دیگری وارد گردد و در صورت وقوع لازم است جبران شود.پس تنها کاری که بعد از یک تصادف رانندگی و افت قیمت خودروتان لازم است انجام دهید طرح یک دعوای حقوقی علیه مقصر حادثه است.

میزان دریافت خسارت افت قیمت خودرو در تصادف

بر اساس مواد ۱ و ۲ قانون مسئولیت مدنی هر کس به دیگری چه عمد یا غیر عمد خواه مباشرتا یا به تسبیب خسارتی وارد کند مسئول جبران خسارت می‌باشد. در این راستا هم، شخص متضرر می‌بایستی برای تامین دلیل برآورد خسارت ناشی از افت قیمت به شورای حل اختلاف مراجعه کند. پس از ثبت دادخواست، کارشناس مربوط به تصادفات تعیین می‌شود که وی با ملاحظه خودرو و یا در مواردی عکس‌های آن، خسارت افت قیمت را محاسبه و برآورد می‌کند.

همچنین بعد از برآورد خسارت با توجه به این که مبلغ خسارت تعیین شده توسط کارشناس، دادخواست مطالبه خسارت به طرفیت مالک خودروی مقصر تقدیم دادگاه یا شورای حل اختلاف می‌شود با این توضیح که اگر خسارت بیش از ۲۰ میلیون تومان باشد رسیدگی به دادخواست مطالبه خسارت در صلاحیت دادگاه و اگر کمتر از آن باشد در صلاحیت شورای حل اختلاف می‌باشد.سپس از طریق پیگیری دادخواست مطرح شده،می توان از طریق دادگاه به مطالبه ی قانونی در مورد افت قیمت خودرو دست یافت.

سوال مهم : اگر ما با یک ماشین گران قیمت تصادف کردیم چه‌کار کنیم؟

اما مساله ی مهم دیگری که در این مورد مطرح است پاسخ به این سوال است که با توجه به خلا موجود در قوانین بیمه برای پرداخت خسارت افت قیمت خودرو اگر شخصی با یک ماشین گران قیمت تصادف کرده و مقصر باشد چه اقداماتی باید انجام دهد؟ بیمه شخص ثالث تا چه میزان تعهدات مالی برای جبران خسارت به خودروی خسارت دیده را تقبل می‌کند؟ در ادامه این مقاله به صورت مفصل این سوال را پاسخ می‌دهیم.

افت قیمت خودرو شامل چه مدلی می‌شود؟

اینکه دقیقا بدانیم افت قیمت خودرو شامل چه مدلی هایی می‌شود باید به مدل ماشین و قطعات و… خودرو نگاه دقت کرد. به طور مثال: براساس قیمت‌های بازار چراغ جلوی مازراتی به تنهایی ۱۸ میلیون تومان قیمت دارد. در صورتی که یک خودروی معمولی با خودرویی گران‌قیمت تصادف کند، شرکت بیمه تعهد دارد، متناظر با ۵۰ درصد دیه یک مرد مسلمان در ماه‌های حرام خسارت وارده را جبران کند. در این قانون بیمه‌گذار یک خودروی متعارف را مبنایی برای تعیین سقف پرداخت خسارت در نظر گرفته است؛ قیمت خودروی متعارف نیز ۵۰ درصد دیه یک مرد مسلمان در ماه‌های حرام در نظر گرفته شده است.

با توجه به این که دیه در ماه‌های حرام در سال جاری ۸۰۰ میلیون تومان تعیین شده است، بنابراین ۵۰ درصد این مبلغ یعنی ۴۰۰ میلیون تومان حداکثر سقف پرداخت خسارت به خودروی گران‌قیمت از نظر قانون است. بنابراین اگر کسی با این نوع خودروها تصادف کند متناظر با ۴۰۰ میلیون تومان باید خسارت پرداخت کند.

به گفته کارشناسان مهم‌ترین و اصلی‌ترین مزیت این بند جدید که در قانون بیمه شخص ثالث گنجانده شده، این است که این قانون نگرانی و مشکلات مالکان خودرویی که با خودروهای گران‌قیمت تصادف می‌کردند، رفع کرده و امر بسیار مثبتی و مهمی است. زیرا در بسیاری از تصادف ها چون مالک خودرو توانایی پرداخت مابقی خسارت را نداشت به زندان می‌رفت و مشکلات بسیاری را نیز متحمل می‌شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *