در همه تصادفات رانندگی، تنها یک نفر مقصر نیست. گاهی این امکان وجود دارد که هر دو راننده به یک اندازه مقصر باشند. این موضوع کاملا به تشخیص افسر راهنمایی و رانندگی بستگی دارد که آیا تصادف 50 50 است یا خیر. در چنین شرایطی است که هر دو طرف موظف به جبران خسارت با بیمه شخص ثالث یا بیمه بدنه می‌شوند. چالش اصلی اینجاست که آیا قانونی برای تصادف پنجاه پنجاه وجود دارد؟ آیا پوشش‌های بیمه شخص ثالث به تصادفات 50 50 تعلق می‌گیرد؟ با توجه به اهمیت موضوع، در این مقاله از بلاگ شهر بیمه به موضوع خسارت تصادفات 50 50، قوانین، نحوه محاسبه خسارت و دیه می‌پردازیم.

تصادف 50 50 یعنی چه؟

در تصادفات رانندگی، افراد بنا بر تشخیص افسر راهنمایی و رانندگی، با درصدهای متفاوتی مقصر شناخته می‌شوند. یکی از مواردی که افسر باید به شدت در آن توجه داشته باشد، تصادف 50 50 است. در تصادفات پنجاه پنجاه، هر دو راننده یا راننده و عابر به یک اندازه مقصر هستند. به این ترتیب مقصر 50 50 در تصادف، یعنی طرفین، چون به یک اندازه مقصر هستند، باید 50% از هزینه خسارت خودروی طرف مقابل را پرداخت کنند.

دغدغه راننده‌ها در این نوع تصادف می‌تواند موارد زیر باشد.

  • تصادف دیه 50 50 جانی شخص ثالث چگونه است؟
  • در تصادف 50 50 منجر به فوت قاضی چه حکمی صادر می کند؟
  • آیا بیمه شخص ثالث خسارت تصادفات پنجاه پنجاه را جبران می‌کند؟
  • آیا بیمه بدنه خسارات وارده در تصادف 50-50 را جبران خواهد کرد؟

قانون 50 50 در تصادف چیست؟

اگر در یک تصادف رانندگی، افسر راهنمایی و رانندگی، تصادف 50-50 را تشخیص داده باشد، هر یک از راننده‌ها موظف به جبران 50% از خسارت وارده به خودروی شخص مقابل خواهند بود. این 50% خسارت وارده می‌تواند با بیمه شخص ثالث پرداخت شود.

با توجه به اینکه بیمه شخص ثالث برای تمامی دارندگان وسیله نقلیه ضروری است، بنابراین نگرانی از این بابت وجود ندارد. اگر خودروها تحت پوشش بیمه بدنه باشند، جبران خسارت مالی وارده، با بیمه بدنه انجام می‌شود. اما اگر در تصادفات 50-50، راننده‌ای بیمه بدنه نداشته باشد چه می‌شود؟ در این شرایط راننده زیان‌دیده باید به شورای حل اختلاف مراجعه و برای دریافت خسارت از راننده مقصر اقدام کند. راننده مقصر نیز موظف است هزینه خسارت وارده را شخصا پرداخت نماید.

نحوه محاسبه خسارت و پرداخت دیه در تصادف 50 50 چگونه است؟

سوال «تصادف دیه 50 50 جانی شخص ثالث چگونه است؟»، همان سوالی است که ذهن بسیاری از رانندگان را درگیر می‌کند. آیا در این نوع تصادف، باید نیمی از دیه طرف مقابل و سرنشینان پرداخت شود؟

برخی از افراد معتقدند که چون تصادف 50-50 تشخیص داده شده، پس باید دیه نیز 50-50 پرداخت شود و اگر افسر، راننده‌ای را کمتر مقصر بداند، این موضوع تاثیری روی میزان مسئولیت طرفین نخواهد داشت.

با توجه به ماده 528 قانون مجازات اسلامی مصوب شده در سال 1392، اگر در یک حادثه رانندگی منجر به فوت، یک راننده 60% مقصر و راننده دیگر، 40% مقصر باشد، هر دو راننده موظف به پرداخت نصف دیه خواهند بود. طبق این قانون، اگر سه وسیله با هم تصادف کرده باشند، هر یک از رانندگان مقصر در تصادف، موظف به پرداخت یک سوم دیه راننده‌های مقابل و سرنشینان آن‌ها خواهند بود. بنابراین در تصادفات 50 50، هر دو راننده مقصر، موظف به پرداخت نیمی از دیه هستند.

دیه در تصادف 50 50

دیه در تصادفات 50 50 زمانی پرداخت می‌شود که تصادف جرحی یا فوتی رخ داده باشد. با توجه به ماده 528 قانون مجازات اسلامی که در بخش قبلی بررسی شد، دیه در این نوع تصادفات کاملا مشخص بوده و هر یک از طرفین مقصر در تصادف موظف به پرداخت نیمی از دیه راننده مقابل و سرنشینان آن خواهند بود. با توجه به اینکه در هر سال، با توجه به نرخ تورم و برخی شاخص‌ها، نرخ کامل دیه توسط رئیس قوه قضاییه مشخص می‌شود. لازم است با میزان آن آشنا شوید.

در صورت تمایل این مقاله را نیز بخوانید:

نرخ کامل دیه سال 1402

پرداخت دیه در تصادفات ۵۰ ۵۰ و فوت هر دو راننده

اگر هر دو راننده مقصر در تصادف 50-50 در حادثه فوت کنند، با وجود اینکه دیه نوعی مجازات است، قانون‌گذار آن را به نوعی جبران خسارت تعریف می‌کند. در چنین شرایطی اگر اولیای دم یا ورثه رانند‌ه‌های فوت شده، اموال باقی مانده را پذیرفته باشند، باید دیه طرف مقابل را پرداخت کنند. اگر خودروها بیمه داشته باشند، شرکت بیمه‌گر مسئول پرداخت دیه خواهد بود.

تصادف جرحی 50 50

در مورد تصادف جرحی پنجاه پنجاه، دو حالت وجود دارد. اگر فرد آسیب‌دیده یکی از راننده‌های مقصر در تصادف 50-50 باشد، نیمی از دیه و ارش صدمات بدنی را از راننده مقابل دریافت خواهد کرد. اما اگر فرد آسیب‌دیده سرنشین یکی از خودروهای مقصر در تصادف باشد، نیمی از دیه را از بیمه‌نامه شخص ثالث خودروی مقابل و نیم دیگر دیه را از بیمه‌نامه‌ شخص ثالث خودرویی که سوار بر آن بوده، دریافت خواهد کرد.

دیه تصادف موتور با ماشین پنجاه پنجاه

در تصادف موتور با ماشین پنجاه پنجاه، چون دو طرف بنا به نظر کارشناسی افسر راهنمایی و رانندگی مقصر شناخته شده‌اند، طرفین موظف به پرداخت نیمی از خسارت خواهند بود.

دیه پنجاه پنجاه برای عابر پیاده

تصادف پنجاه پنجاه برای عابر پیاده در میزان دیه نیز قانون خود را دارد. در چنین شرایطی با وجود اینکه افسر راهنمایی و رانندگی، راننده خودرو و عابر پیاده را به یک میزان در رخداد حادثه مقصر تشخیص داده، راننده مقصر موظف به پرداخت دیه کامل خواهد بود. البته در برخی موارد ممکن است رای قاضی متفاوت باشد.

آیا تصادف 50 50 منجر به فوت زندان دارد؟

تصادف منجر به فوت دارای دو جنبه عمومی و خصوصی است. در جنبه عمومی، برای راننده مقصر مجازات حبس و جریمه نقدی لحاظ می‌شود. در جنبه خصوصی، اولیای دم می‌توانند برای دریافت دیه اقدام کنند. در این نوع تصادف، راننده مقصر با توجه به تشخیص قاضی پرونده به 3 ماه تا 3 سال حبس و پرداخت دیه در صورت مطالبه اولیای دم محکوم می‌شود.

پرداخت خسارت بیمه شخص ثالث برای تصادف 50 50

همان‌طور که می‌دانید، بیمه شخص ثالث برای مالکان خودرو اجباری است. اگر خودرویی بیمه شخص ثالث نداشته باشد، افسر راهنمایی و رانندگی می‌تواند آن را متوقف، جریمه و به پارکینگ منتقل کند. از طرفی در صورت نداشتن بیمه شخص ثالث، خرید و فروش خودرو امکان‌پذیر نخواهد بود.

در مورد تصادفات 50-50، شرکت‌های بیمه‌گر با توجه به میزان پوشش بیمه شخص ثالث، موظف به پرداخت خسارات وارده تا سقف مشخص شده خواهند بود. راننده‌های مقصر در تصادف پنجاه پنجاه می‌توانند به شعب نمایندگی بیمه شخص ثالث طرف مقابل مراجعه کنند تا پس از تشکیل پرونده، میزان خسارت محاسبه و به آن‌ها پرداخت شود.

آیا امکان جبران خسارت تصادف ۵۰ ۵۰ با بیمه بدنه وجود دارد؟

اگر در تصادف 50-50، خسارت مالی به خودروهای طرفین وارد شده باشد، آن‌ها می‌توانند برای جبران خسارات وارده از بیمه بدنه استفاده کنند. توجه داشته باشید که بیمه بدنه با توجه به میزان پوشش انتخابی راننده مقصر، سقف مشخصی از خسارات را پرداخت خواهد کرد.

تاثیر عدم وجود گواهی نامه بر خسارت تصادف ۵۰ ۵۰

اگر راننده‌ای در تصادف 50-50، علاوه‌بر مقصر بودن، گواهینامه رانندگی نیز نداشته باشد، میزان مجازات آن تحت شرایط خاصی، افزایش پیدا خواهد کرد. اما این موضوع تاثیری روی میزان مسئولیت این راننده در رخداد حادثه رانندگی نخواهد داشت.

استفاده از بیمه حوادث راننده در تصادف ۵۰ به ۵۰

با توجه به میزان پوشش انتخابی توسط راننده، بیمه شخص ثالث و بیمه بدنه بسیاری از خسارات وارده در تصادف 50-50 را جبران خواهند کرد. این بیمه‌ها برای بدنه خودرو و شخص ثالث و سرنشینان خودرو هستند، اما تکلیف خسارت وارده به راننده مقصر چیست؟

بیمه حوادث راننده در تمامی تصادفات رانندگی، خسارات وارده به راننده مقصر را جبران خواهد کرد. اگر راننده‌ای برای خرید بیمه حوادث اقدام کرده باشد، شرکت‌ بیمه‌گر موظف به پرداخت خسارات جانی وارده به راننده مقصر در تصادف خواهد بود. این نوع بیمه در حال حاضر همراه با بیمه شخص ثالث ارائه می‌شود و دیگر مانند گذشته نیازی به خرید بیمه جداگانه نخواهد بود.

شرایط جبران خسارت در صورت عدم وجود بیمه شخص ثالث چگونه است؟

در بعضی مواقع، میزان خسارات وارده در تصادفات رانندگی به حدی بالاست که از توان راننده مقصر خارج است. با توجه به اینکه در یک حادثه، دو طرف وجود دارد، بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که یکی از آن‌ها یا هر دو مقصر خواهند بود. اگر هر دو طرف به یک اندازه مقصر باشند، تصادف 50 50 نامیده می‌شود. در چنین شرایطی، قانون، مواضعی کاملا مشخص دارد که در این مقاله به آن پرداختیم. با توجه امکان بروز خسارات جانی و مالی، بهترین تدبیر برای جبران، دریافت بیمه شخص ثالث و بیمه بدنه خواهد بود.

سوالات متداول

تصادف پنجاه پنجاه به چه معناست؟

اگر در تصادف رانندگی، افسر هر دو طرف را به یک اندازه مقصر تشخیص دهد، تصادف 50-50 خواهد بود.

آیا دیه به رانندگان مقصر در تصادف 50-50 تعلق می‌گیرد؟

بله. طبق ماده 528 قانون مجازات اسلامی، طرفین مقصر در تصادف 50-50 موظف به پرداخت نیمی از دیه هستند.

اگر یکی از راننده‌ها یا هر دو راننده در تصادف 50-50 فوت کنند، به آن‌ها دیه تعلق می‌گیرد؟

بله. در صورت فوت راننده یا راننده‌های مقصر، ورثه می‌توانند برای دریافت دیه اقدام کنند.

آیا بیمه شخص ثالث خسارات تصادف 50 50 را پرداخت می‌کند؟

بله. راننده‌های مقصر در تصادف 50-50 می‌توانند برای دریافت خسارت از بیمه شخص ثالث استفاده کنند.

آیا بیمه حوادث، خسارات جانی وارده به راننده مقصر در تصادف پنجاه پنجاه را پرداخت می‌کند؟

بله. اگر راننده مقصر در تصادف پنجاه پنجاه، بیمه حوادث داشته باشد می‌تواند خسارات جانی وارده به خود در تصادف را دریافت کند.