راهنمای جامع و کامل دریافت خسارت تصادف

بیشتر ما در یک یا چندین تصادف حضور داشته ایم، چه به عنوان یکی از طرفین و چه به عنوان رهگذر. چه بسا همه ما بارها در خیابان و یا جاده ناگهان به ترافیک سنگینی برخورده ایم. پس از مدت ها در ترافیک ماندن و اتلاف وقت سرانجام با تصادفی مواجه می شویم که رانندگان خودروها در وسط خیابان سد معبر کرده اند و بر سر اینکه چه کسی مقصر است بحث می کنند. با وجود رشد سرآسام آور خودرو ها و گنجایش محدود معابری شهری و جاده ها، این حجم از تصادفات دور از انتظار نیست. اما آیا اینکه اولین نمود هر تصادفی ترافیک و بحث و جدل باشد صحیح است؟ واقعا روال دریافت خسارت از شرکت بیمه ای، تماس با پلیس، به هم نزدن صحنه تصادف و جدل بر سر پیدا کردن مقصر حادثه است؟

مطمئنا همه ما می دانیم که این روش ها اشتباه و تنها حاصل از اضطراب، شوک و عصبانیت حاصل از حادثه است. اتفاقاتی از این دست ممکن است برای همه ما اتفاق بیوفتد و با داشتن بیمه شخص ثالث که آن هم اجباری است، واقعا مشکل خاصی باقی نمی ماند.

برای بررسی بهترین اقدامات پس از وقوع تصادف، بدون اینکه خللی در دریافت خسارت پیش بیاید تا آخر متن همراه ما بمانید.

اقدامات پس از وقوع تصادف

اولین و مهم ترین و در عین حال تکراری ترین توصیه حفظ آرامش است. اطمینان داشته باشید که در صورت حفظ خونسردی خود می توانید بهترین تصمیمات را بگیرید.

  در صورتی که آسیبی به اشخاص وارد نشده و خسارت صرفا مالی و مربوط به بدنه است از صحنه تصادف عکس و فیلم تهیه کنید و در کم ترین زمان خودروی تان را به سمت راست خیابان هدایت کنید (لازم به ذکر است که در صورت سد معبر و نگه داشتن خودرو در وسط خیابان و یا جاده، با رسیدن پلیس جریمه خواهید شد مگر آن که تصادف منجر به ایجاد جراحت و یا فوت شده باشد).

  پس از انتقال خودرو ها به کنار خیابان قبل از هرچیز با پشتیبانی شرکت بیمه خود تماس بگیرید و با شرح حادثه از راهنمایی های مشاور امین خود بهره مند شوید. برخی بیمه ها دارای کارشناس های سیار نیز هستند که می توانند در صحنه تصادف به کمک شما بیایند.

  بر طبق قوانین جدید بیمه مرکزی در صورتی که مبلغ خسارت کمتر از۹ میلیون تومان باشد و طرفین هم اختلافی نداشته باشند و بر سر مقصر حادثه توافق کنند، می توانید با پلیس تماس نگیرید. زیرا برای دریافت خسارت کمتر از این مبلغ هیچ نیازی به کروکی و یا گزارش پلیس نیست. فقط کافیست که مدارک بیمه و یا مبلغ مورد توافق به زیان دیده تحویل شود.

  در صورتی که خسارت کمتر از ۱۶ میلیون تومان باشد، ولی بر سر اینکه چه کسی مقصر است توافق نداشته باشید و یا این که خسارت بدنه بیش از این مبلغ باشد، با پلیس تماس بگیرید. پلیس از روی عکس و فیلمی که ابتدا از صحنه تهیه کرده اید، می تواند گزارش تصادف را بنویسد، کروکی بکشد و مقصر را تشخیص بدهد.

  در این مرحله دو حالت وجود دارد، یا مقصر و زیان دیده باهم به شرکت بیمه ای شخص ثالث فرد مقصر مراجعه می کنند و یا این که زیان دیده به تنهایی و با کروکی و گزارش تصادف به شرکت بیمه مقصر مراجعه می کند.

تحت هر شرایطی، چه طرفین تصادف توافق کنند و چه اینکه پلیس مقصر حادثه را مشخص کند، زیان دیده باید در اسرع وقت یعنی حداکثر ۵ روز به نمایندگی شرکت مقصر مراجعه کند.


در ادامه بخوانید:

مراحل دریافت خسارت بیمه شخص ثالث + شرایط و مدارک لازم

___________________________________

تصویر پیشرو نیز در به خاطر سپردن اقداماتی ساده اما بسیار کاربردی در هنگام حادثه به شما کمک می کند.

استثنائات

در موارد زیر، حتی اگر خسارت کمتر از ۱۶ میلیون  تومان باشد به کروکی نیاز است:

۱- تصادف موتور با موتور

۲- تصادف در حین دنده عقب

۳- تصادف شاخ به شاخ

۴- در صورت مشکوک بودن صحنه تصادف از نظر کارشناس بیمه